ISPRAVKA: Bosiljak je zdrav, ali nije lijek protiv svih bolesti

Dana 10.04.2024 na nasem portalu beautehealthy.com smo objavili clanak pod nazivom “OVA BILJKA NAM JE S RAZLOGOM NA DOHVAT RUKE: Lijeci dijabetes, astmu, impotenciju, neplodnost, alergiju cisti krvotok i bubrezne kamence. koji je vas portal Raskrinkavanje.ba ocjenio kao pseudonauku.

U članku se navodi da bosiljak sprječava nastanak nekih vrsta raka, kao i bolesti poput astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Također se spominje da se prema drevnom indijskom sistemu liječenja ayurveda ova biljka koristi za liječenje impotencije, dijabetesa, neplodnosti i drugih zdravstvenih poteškoća i bolesti.

Medjutim ove tvrdnje se ne mogu smatrati tacnim.

Neka naucna istrazivanja su pokazala da bosiljak ima neke potencijalne prednosti za zdravlje.Nekoliko studija radjenih in vitro i na zivotinjama pokazale su da bosiljak pozitivno utice na poboljsanje secera u krvi , holesterola i triglicerida.kao i na smanjenje krvnog pritiska kod pacova koji pate od hipertenzije.

Bitno je napomenuti da je riječ o studijama za koje su korištena esencijalna ulja ili ekstrakti i koje su rađene na životinjama i/ili u laboratoriji sa ćelijskim kulturama. Potrebne su opsežne studije na ljudima kako bi se utvrdilo da li bi ovi efekti bili primjenjivi.

Kada je riječ o kliničkim ispitivanjima, odnosno studijama rađenim na ljudima, u više istraživanja ispitivali su se efekti svetog bosiljka.

U časopisu “Evidence-based Complemetary and Alternative Medicine” identifikovane su 24 studije rađene na ljudima koje su generalno su podržale neku od teza da sveti bosiljak dobro djeluje na zdravu količinu šećera u krvi, imunitet, srčano zdravlje i sposobnost razmišljanja i prosuđivanja.

U članku Cleveland Clinic-a također se navodi da su listovi bosiljka bogati antioksidansima koji štite naše ćelije od slobodnih radikala, odnosno oksidativnog stresa.

Postoji i mali broj istraživanja čiji rezultati sugerišu da bi sveti bosiljak mogao biti koristan za smanjenje otečenosti disajnih puteva kod osoba koje imaju astmu. Ipak, jedna studija koja je ovo ispitivala rađena je na životinjama, a druge dvije rađene na ljudima nisu imale kontrolnu grupu koja nije konzumirala sveti bosiljak.

Dakle, dosadašnja istraživanja, iako relativno oskudna, sugeriraju da bi bosiljak mogao imati određene zdravstvene koristi i pozitivno djelovati na simptome nekih bolesti. Ipak, znanstvena istraživanja ne pokazuju da ova biljka može izliječiti dijabetes, astmu ili bilo koju drugu hroničnu bolest, kao ni da zasigurno može prevenirati ili izliječiti rak kod ljudi.

Rezultati studije iz 2011. godine rađene na pacovima sugerisali su da je ekstrakt bosiljka povećao broj i pokretljivost spermatozoida kod ovih životinja.Osim toga ne potoje nikakvi naucni dokazi da bi bosiljak mogai izlijeciti neplodnost kod ljudi.

Slično je sa tvrdnjom da bosiljak liječi impotenciju. Studija sprovedena na pacovima iz 2013. godine utvrdila je da ekstrakt bosiljka može zaštiti od toksičnosti testisa uzrokovanom teškim metalima,sto moze uticati na reproduktivno zdravlje.Medjutim ne postoje kredibilni naucni dokazi da bosiljak moze izlijeciti impotenciju kod ljudi.

Uprkos tvrdnjama o bosiljku kao “lijeku protiv svih bolesti” ili biljci koja “nema šta ne liječi”, ne postoji nijedna biljka ili namirnica koja bi mogla koristiti kao univerzalni lijek.

Dakle, jasno je da nijedna biljka, bez obzira na njen sastav, ne može biti lijek protiv desetina hiljada bolesti.

Izinjavamo se citaocima naseg portala zbog pseudonaucnih savjeta i zahvaljujemo se portalu Raskrinkavanje na uradjenoj analizi.

Author: admin