Ova biljka nije običan začin: Štiti ceo organizam, rešiće vas brojnih muka…

Ova biljka nije običan začin:štiti ceo organizam, rešiće vas brojnih muka!
Često je koristimo kao začin, zbog njenog aromatičnog mirisa koji je idealan dodatak jelima, ali nismo ni svesni da je ova biljka daleko više od običnog začina i da su njena lekovita svojstva mnogobrojna i moćna.

Čaj od mirođije je blag napitak kog u velikim količinama treba da piju ljudi koji pate od zatvora, zato što će on ubrzati metabolizam i podstaći će bolje varenje.

Mirođija se preporučuje u brojnim receptima u svakodnevoj ishrani, jer kao dodatak jelima daje prijatan ukus i olakšava varenje. Ovaj začin, zahvaljujući svojim korisnim sastojcima, štiti i od brojnih oboljenja. Čaj od mirođije pomaže varenje, umiruje želudac i uklanja grčeve.

Lekovita svojstva i zdravstvene koristi

Mirođija se koristi od davnina i zbog svojih lekovith svojstava se smatra darom bogova. Mirođija se uzgaja u celoj Evropi, posebno u Sredozemlju i na Bliskom Istoku, i raste u prirodnim regionima sa umerenom i prijatnom klimom. Jedna sirova grančica korena mirođije sadrži malo kalorija i bogata je vitaminima A, B i C i mineralima- natrijumom, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom.

Stablo i listovi sveže mirođije treba da budu zeleni. Ako sadrže pupoljke, to znači da je prezrela. Sveža mirođija ima odličnu aromu, koja podseća na anis, i preporučuje se kao dodatak kuvanim jelima.

Ulje od mirođije čisti jetru

Ova biljka sadrži dragocenoeterično ulje čiji osnovni sastojak, prema nekim proučavanjima, ublažava upalu i sprečava pojavu raka. Istraženo je da materije koje su sadržane u mirođiji, sprečavaju rast ćelija raka i tera ih da se samounište u određenim slučajevima.

Uz to, lekovita biljka mirođija sadrži selen, važan mineral koji igra osnovnu ulogu u funkcionisanju jetre i čisti od toksina, koji se smatraju ključnim faktorima za zloćudne bolesti.

Kako da koristite čaj od mirođije za mršavljenje

Ova lekovita biljka stimuliše gubitak telesne težine na nekoliko načina. Mirođija pomaže kod detoksikacije tela i sprečava skupljanje tečnosti u organizmu. Ona deluje kao blag diuretik koji ubrzava bolje uriniranje. Naučnici su ustanovili da je čaj od mirođije veoma važan u kontrolisanju faktora koji su povezani sa telesnom masom, kao i apetitom i gubitkom energije.

Uz zo, biljna vlakna koja se nalaze u mirođiji produžavaju osećaj sitosti i smanjuju apetit, olakšavaju kontrolu primanja hrane i ograničavanje dnevnog unosa kalorija.

Fitoestrogen, koji se nalazi u mirođiji je veoma važan u regulisanju reproduktivnog ciklusa kod žena, ali takođe utiče i na plodnost. Zahvaljujući ovim prednostima, čaj od mirođije je odličan pomoćnik u procesu varenja, s obzirom da sprečava zatvor i pomaže u smanjenju lošeg holesterola u krvi.

Author: admin