Farbanje jaja na prirodan način – većinu sastojaka imate u kući

I dok mnogi idu linijom manjeg otpora i kupuju farbe u prodavnicama za Uskrs, sve je više onih koji se trude da koriste što manje veštačkih boja i ostvare isti, ako ne i bolji efekat na prirodan način.

Generacijama mnoge porodice svakog Uskrsa prvo skupe dovoljnu količinu lukovine kojom se dobija braonkasta boja jaja, ali pored ovog, klasičnog načina bojenja jaja možete koristiti i pojedino povrće, začine i čajeve u tu svrhu.

Pre farbanja možete ih iscrtati pastelima, tako da će ti delovi ostati svetliji, a sve ovo je odlična zabava za mališane.

Ako nemate priliku da skupite travčice, za lepu šaru možete na jaja staviti obične gumice koje ćete ukloniti nakon farbanja. Ohlađena jaja obavezno premažite uljem za sjaj, prenosi Tportal.hr.

Kada su boje u pitanju, možete ih dobiti na sledeći način:

Žuta – uz pomoć rukavica tri kašike kurkume ili šafrana u prahu stavite u litar vode i dodajte dve kašike belog sirćeta.

Narandžasta – pet kašika slatke crvene paprike i dve kašike belog sirćeta staviti u litar vode.

Crvena – koristite višnje iz konzerve i sok od trešnje, dok za tamno crvenu umesto vode stavite cveklu u sok od brusnice.

Roze – oko 800 grama isečene cvekle stavite u vruću vodu. Iako će u početku izgledati tamno braon, kada se osuše, jaja će dobiti nežno ružičastu boju.

Plava – U vrelu vodu dodajte 600 grama seckanog ljubičastog kupusa. Za svetliju boju držite jaja potopljena oko pola sata, a ako želite intenzivniju boju, ostavite ih u frižideru preko noći.

Svetlozelena – dve šake cvetova lavande ili pakovanje zelenog čaja sa upola manje količine mlevenih listova žalfije skuvajte u pola litra vode.

Zelena – 100 grama listova spanaća i smrznutih borovnica sameljite u blenderu i dodajte litar soka od borovnice. Posle prokuvanja i proceđenja dodati dve kašike kurkume u prahu.

Ljubičasta – suve borovnice skuvajte u 250 mililitara vode. Pravilo je sledeće – što više borovnica, to će boja biti intenzivnija.

Braon – pomešati dve kašike mlevene kafe sa 300 mililitara veoma jake hladne ili tople kafe i dodati dve kašike belog sirćeta.

Ako želite, možete ih obojiti čajem tako što ćete u šolju staviti četiri kesice čaja i kašiku sirćeta, preliti vrelom vodom i ostaviti deset minuta. Zatim tvrdo, već kuvano i još vruće jaje stavite u šolju čaja i ostavite 15 do 20 minuta da poprimi boju.

Uz zeleni čaj dobijate žutu boju jaja, sivu ako koristite čaj od šipka, dok uz crni čaj možete dobiti narandžasto-žutu boju jaja.

Author: admin