Psihijatar objašnjava kako nam psi poboljšavaju zdravlje i čine nas boljim ljudima

SVAKI stručnjak za mentalno zdravlje svjestan je terapeutskih prednosti posjedovanja kućnih ljubimaca. Psihijatar Gregory Scott Brown tvrdi da vrlo često piše preporuke pacijentima za nabavku pasa u svrhu emocionalne podrške, u slučajevima kad ti pacijenti pate od depresije, anksioznosti i PTSP-a.

Posjedovanje kućnog ljubimca može smanjiti stres i doprinijeti osjećaju povezanosti. Pritom se oslobađa hormon oksitocin, koji je povezan s intimnošću. Primjerice, kad mazite svog psa, razine oksitocina u vašem mozgu rastu, a hormoni stresa, kao što je kortizol, padaju. Uz to se primjećuje i snižavanje krvnog tlaka, a sve navedeno donosi i optimističniji pogled na život. Pored tih dobrobiti, vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolje opće zdravlje, čak niži kolesterol i razine triglicerida.

“Premda sam svjestan znanstvene pozadine, osobno sam nabavio psa jer sam želio da trči sa mnom i igra se. Kad sam bio dijete, također sam imao psa. Bio sam jedino dijete i uživao sam u tome što mi je pravio društvo u igri”, kaže dr. Brown.

Ovo su suptilni načini na koje psi od nas čine bolje ljude:

Postajete uključeniji u tuđe potrebe i različite načine komunikacije

Dr. Brown je objasnio da je prošao težak put dok je izdresirao svoju kujicu Kai: “Poboljšali su mi se neverbalna komunikacija i aktivno slušanje s ljudima jer sam te vještine intenzivno brusio dresirajući nju.”

Pokreću vas

Briga za drugo živo biće zahtijeva trud i prilagodbu. Pas će vas prisiliti da se držite određenog rasporeda. Kretat ćete se više, ustajat ćete u određeno vrijeme da biste ga izveli van na zrak i obavljanje nužde. Uvijek ćete imati prijatelja koji vas prisiljava na trčanje i igru.

Izvor: Index Ljubimci

Author: admin