POTPUNO RASTVARA BUBREŽNI KAMENAC: Smatra se “čudom” prirode jer oslobađa tijelo viška vode…

Smatra se “čudom” prirode…

Naočigled običnu i lako dostupnu biljka mnogi iz zablude smatraju štetnim korovom. Poljska preslica (lat. Equisetum arvense) poznatija je pod nazivima: rastavić, voščenka, konjski rep ili cinkrot.

Stoljetna tradicija zabilježila je njene mnoge ljekovite primjene, koje variraju od naroda do naroda, ovisno o podneblju u kojem raste. Preslica je jedna od onih nevjerojatnih biljaka koje liječe skoro sve bolesti.

Može se koristiti od glave do pete, iznutra i izvana, za ljepotu i zdravlje.

Konjski rep,
Konjski rep,

Jača kosti, kosu, kožu i nokte:

Preslica sadrži visokovrijedne silicijeve spojeve, mangan, kalcij, željezo, flavonoide, fitosterole, glikozide, fenolne i akonitične kiseline.

Sposobna je apsorbirati jedinstvene minerale iz tla poput silicijevog dioksida, koje nije lako naći u drugim biljkama. Zbog velikog udjela minerala i drugih nutrijenata preslicu nazivaju i biljkom koja remineralizira organizam.

Preporučuje se za obnavljanje koštanih tkiva nakon traume ili tjelesne dekalcifikacije.

Jedna talijanska studija ustanovila je da se ženama s osteoporozom koje su uzimale 270 mg ekstrakta preslice tokom godine dana poboljšala gustoća kostiju.

Druge studije sugeriraju da silicijevi spojevi iz preslice pomažu apsorpciju kalcija, poboljšavaju fleksibilnost kostiju i zacjeljivanje lomova.

Preslica pomaže kod stegnutih ligamenata i iščašenih zglobova jačanjem vezivnog tkiva i hrskavice. Zbog antiupalne aktivnosti korisna je i kod reumatoidnog artritisa.

U ovu svrhu, švicarski herbalist Abbe Kuenzle preporučuje svakodnevno ispijanje šoljice čaja od preslice tokom godine dana.

Zahvaljujući njemu, bol od reumatizma i gihta će nestati.

Oslobađa tijelo viška vode:

Preslica slovi za jedan od najjačih biljnih diuretika, jer može pojačati eliminaciju vode iz organizma i do 30 posto. Njemačka komisija E odobrila je njeno korištenje kao prirodnog diuretika kod edema.

To je ujedno i stežuća (adstringentna) biljka, tako da je izvanredna za zdravlje urinarnog trakta. Pomaže kod upala, krvarenja, cističnih ulceracija, cistitisa i infekcija.

Smatra se posebno učinkovitom u slučaju upale ili benignog povećanja prostate. Koristi se i za otapanje, smanjivanje i tjeranje bubrežnih kamenaca.

Preporučuje se i kao pomoć kod celulita i mršavljenja. U svrhu mršavljenja koristi se u obliku čaja. Preslica se koristi kod krvarenja iz usta, nosa, crijeva i maternice.

Pomaže kod proljeva, sporozarastajućih rana, promrzlina i konjunktivitisa. Antiupalni spojevi preslice pomažu u smanjivanju upale i neugode uzrokovane upaljenim ranama, ozljedama ili menstrualnim grčevima.

Za liječenje krvarenja pijte čaj od preslice i stavljajte obloge od svježe ili suhe biljke.

Čaj od preslice:

Kašiku suhe biljke kuhajte pet minuta u 2,5 dcl vode, zatim procijedite i pijte u gutljajima.

Pijte 2-4 šoljice na dan:

Izvor: slobodna-bosna.ba

Author: admin