OVO VOĆE JE U TOP 10 NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA: Malo kalorija, SKIDA KILOGRAME, čuva ZDRAVLJE i nema za šta nije dobro

 

Kupine su izuzetno bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, što ih čini vrlo korisnim za prevenciju različitih zdravstvenih problema.

Kupine sadrže visoku koncentraciju antioksidansa, čak deset puta više nego paradajz ili brokoli, što ih svrstava među najzdravije namirnice. Posebno se ističe antioksidans elagitanin, koji je specifičan za kupine i rijedak je u drugim namirnicama.

Također, kupine su bogate polifenolima koji pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, štiteći tako srce i krvne žile. Intenzivna ljubičasta boja kupina potječe od antocijana, koji ima izrazitu antioksidativnu aktivnost i blagotvorno djeluje na opće zdravlje organizma, posebno na kardiovaskularni sustav.

Visok sadržaj prehrambenih vlakana u kupinama ima pozitivan utjecaj na smanjenje rizika od dijabetesa, bolesti probavnog sustava poput divertikuloze te podržava proces mršavljenja.

Kupine

Sjemenke kupina, uz vlakna, sadrže i visoke razine elagične kiseline. Ovaj snažan antioksidans ima različite pozitivne učinke u borbi protiv kroničnih bolesti. Studije su pokazale da kuvanje ne narušava prisutnost elagične kiseline, što znači da su džemovi i kompoti od kupina jednako korisni kao i sami plodovi.

Kupine su niskokalorično voće, ali su bogate vitaminima C i E, folnom kiselinom, kalijem, manganom i magnezijem.

Konzumiranje šake kupina osigurava unos od osam grama prehrambenih vlakana, pri čemu se posebno ističe pektin, koji povoljno utječe na regulaciju razine kolesterola.

Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, kupine imaju protuupalno i antibakterijsko djelovanje koje povoljno utječe na funkcije krvnih žila.

Kupine se također ističu po visokom sadržaju fitoestrogena među bobičastim voćem, a sadrže i lutein, važan za zdravlje očiju.

Author: admin