Nema ništa bolje za srce, ova riba iz konzerve je najzdravija: Jedite je bar 2 puta sedmično

Iako ne važi za najzdraviju, hrana u konzervama ponekad dobro dođe jer je laka za prenošenje, štedi vrijeme pripreme obroka ili čak može biti kompletan obrok.

Konzervisanje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzervisanja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

Svakako, nije svaka konzervisana hrana loša.

Nutricionista dr Džes Kording kaže da je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervisana hrana sardine, ali i druga konzervisana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtijeva dugu pripremu ili kuhanje, prenosi Espreso.

„Konzervisane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna“, rekla je dr Kording.

Kada jedemo sardine, dodaje dr Kording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dvije do tri porcije konzervisane ribe nedjeljno, pomiješano sa tjesteninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.

 

Author: admin