Biljka za sve boljke: Liječi gastritis, čir na želucu, bolesti bubrega, jetre, opekotina, hemoroida…

Kantarion ili gospina trava od davnina je poznat kao lijek za najrazličitije boljke. Raste na pašnjacima, livadama, ali i kamenitim liticama, a cvjeta od maja do augusta u zavisnosti od podneblja.

Ova čarobna biljka najbolje rezultate daje u liječenju gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, opekotina, hemoroida i depresije.

Ova čarobna biljka raste u visinu do 60 cm, ima specifičan miris, gorak ukus, a oboluje željezom, eteričnim uljima, smolom, karotenom, kolinom i vitaminom C

Posljednjih godina kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo za ublažavanje i liječenje depresije jer postoje brojna naučna istraživanja koja potvrđuju njegovo ljekovito djelovanje. Koristi se u obliku čaja, ulja, kapi, kapsula, tableta, vaginaleta…

KAKO DJELUJE

Hipericinu, najznačajnijoj aktivnoj komponenti kantariona, pripisuje se najveći broj ljekovitih svojstva jer sprječava razvoj bakterija i virusa i tako smanjuje upalne procese u tijelu. Drugi važan sastojak kantariona je hiperforin, koji sprječava razgradnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje, i na taj način ublažava simptome depresije.

Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu tokom sna, pa se zato ova biljka može koristiti i kao sjajan lijek protiv nesanice.

Osim toga, neke studije ukazuju na to da kantarion sprječava razvoj malignih ćelija, ali ovakvo djelovanje još nije klinički potvrđeno.

SUPER RECEPTI

Ulje za rane i opekotine

Četiri velike kašike cvjetova kantariona sipajte u teglu i ostavite da odstoje jedan dan, da malo svenu. Prelijte ih litrom maslinovog ulja, zatvorite teglu i ostavite da stoji šest sedmica. Uljem mažite rane, osipe, opekotine, hemoroide…

Vino za bolje varenje
Četrdeset grama cvjetova kantariona prelijte litrom kvalitetnog bijelog vina i ostavite da stoji na toplom mjestu mjesec dana. Procijedite i pijte dvije čašice dnevno prije jela.

Čaj protiv depresije
Pomješajte jednake količine suhih cvjetova kantariona i hajdučke trave, prelijte ih sa dva decilitra vrele vode i ostavite čaj da odstoji 10 minuta. Pijte tri puta dnevno.

Čaj za gastritis
U dva decilitra vrele vode sipajte kašičicu suhih cvjetova kantariona, poklopite i ostavite da stoji 10–15 minuta. Procijedite i pijte tri puta dnevno poslije jela.

Izvor: zena.blic.rs

Author: admin