Za ova ljekovita svojstva bosiljka niste znali

Bosiljak (Ocimum basilicum) je uobičajena aromatična biljka iz porodice metvice, iste porodice biljaka kao i druge hranjive, korisne biljke i začini, uključujući metvicu, origano i ružmarin. Kao što vjerojatno znate, bosiljak se koristi za dodavanje okusa raznim jelima, ali ono što bi vas moglo iznenaditi su mnoga ljekovita svojstva bosiljka koje ga čine poznatim po svojstvima jačanja imuniteta.

Kao začin bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja. Kulinari ga preporučuju kao dodatak jelima od krompira, kukuruza, karfiola i plavog patlidžana.

Tradicionalna medicina, također, cijeni ljekovita svojstva bosiljka. Koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije, a u vidu čaja za ublažavanje menstrualnih tegoba. Sok od lišća koristi se protiv prehlada, upale ušiju i bubne opne, ali i kao okrepljujuće sredstvo.

Ljekovita svojstva bosiljka

Djeluje protuupalno
Bosiljak sadrži moćna eterična ulja, uključujući eugenol, citronelol i linalol. Nalazi iz studija pokazuju da ova ulja koja inhibiraju enzime pomažu smanjiti upalu, koja je u korijenu većine bolesti poput bolesti srca, reumatoidnog artritisa i upalnih stanja crijeva.

Sadrži antioksidanse koji se bore protiv bolesti
Antioksidansi i ulja ove biljke imaju sposobnost pomoći u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala dok istovremeno štite DNK strukturu i stanice. Ova biljka sadrži flavonoidne antioksidanse , kao što su orientin i viceninare, koji pomažu u zaštiti bijelih krvnih stanica odgovornih za imunološku funkciju, kao i stanične strukture u kojima je pohranjena DNK.

Sadrži antibakterijska svojstva
Još jedna od prednosti eteričnog ulja bosiljka je zaštita od štetnog rasta bakterija. Studije su čak pokazale da je ekstrakt bosiljka koristan u inhibiciji rezistentnih sojeva bakterija koji ne reagiraju na liječenje antibioticima.

Sadrži antimikrobna svojstva koja se bore protiv virusa i infekcija
Utvrđeno je da eterična ulja bosiljka pokazuju antimikrobno djelovanje protiv širokog spektra bakterija, kvasaca, plijesni i virusa. To znači da može ponuditi zaštitu od virusa kandide i raznih oblika iritacija kože.

Lijek za kiselinu u želucu
Na prve simptome povećanog lučenja kiseline u želucu i gorušice, uzmite i žvaćite oprani list bosiljka. Također, možete prokuhati par listova bosiljka u šolji vode, zatim smanjite temperaturu i ostavite da kuha nekoliko minuta. Ovaj čaj možete zasladiti medom, ali nemojte dodavati mlijeko.

Bosiljak za sinuse
Bosiljak je dobar za inhalaciju, jer je bogat eteričnim uljima koja otpušavaju nos i olakšavaju drenažu. Kod problema sa sinusima efikasna je i emulzija sa mentolom, a posebno se preporučuje djeci.

Čaj od bosiljka

Sprema se tako što se suhi listovi bosiljka preliju ključalom vodom i ostave da odstoje deset minuta. Ovaj napitak može da se pije svaki dan, ali poslije osam dana trebalo bi napraviti dvonedeljnu pauzu.